Ten zuiden van Beuningen, langs de Verlengde Wilhelminalaan, is het 'Lancaster monument' te vinden ter nagedachtenis aan de Britse Avro Lancaster LM325 SR-J die in de nacht van 22 op 23 juni 1943 ter plekke neerstortte in de Tweede Wereldoorlog. De bommenwerper behoorde tot het No. 101 Squadron van de Royal Airforce (RAF). Zes van de zeven bemanningsleden kwamen daarbij om het leven.

De propellor van dit vliegtuig was al langere tijd te bezoeken langs de Van Heemstraweg tegenover de Sint Corneliuskerk. Jaarlijks worden hier ook de oorlogsslachtoffers herdacht op 4- en 5 mei.

In de nacht van 22 op 23 juni 1943 vertrekt een formatie van 557 vliegtuigen, vanaf vliegbasis RAF Ludford Magna in Lincolnshire, richting het Ruhrgebied voor een grootschalige aanval op de oorlogsindustrie rond de Duitse stad Mülheim (tussen Duisburg en Essen). Een groot deel van de stad werd hierbij vernietigd. De bemanning bestond uit:

  • Sgt. Jack Osborne, boordwerktuigkundige, 21 jaar oud
  • Sgt. Ted Williams, bommenrichter (krijgsgevangene)
  • Sgt. Ron Cooper, middelste schutter, 20 jaar oud
  • Sgt. Vin Sugden, staartschutter, 21 jaar oud
  • F/O Officer Beavan Tomkins, navigator, 30 jaar oud
  • Sgt. Ted Smith, gsm-operator, 22 jaar oud
  • Sgt. Roy Waterhouse, piloot, 20 jaar oud.

Op 23 juni rond 1:34 werd de Lancaster onderschept door een Duitse Messerschmitt Bf 110 nachtjager. Het vliegtuig vloog hierbij in brand en cirkelde nog enkele minuten rond boven Beuningen. De bemanning wist op tijd de bomlading uit het vliegtuig te krijgen, waardoor zij veel burgerslachtoffers konden voorkomen. Helaas kwamen op Ted Williams na alle bemanningsleden om het leven. Ted Williams overleefde het ongeval omdat hij als bommenrichter horizontaal in de neus van het vliegtuig lag en optijd via een ontsnappingsluik met zijn parachut kon wegkomen. Hij raakte tijdens de sprong echter bewusteloos en belandde in een tuin in Heesch. De eigenaar van het huis schoot hem te hulp en hij werd behalndeld door een arts uit het dorp. Kort na zijn landing werd hij opgepakt door de Duitsers en krijgsgevangen gemaakt.

51.846357017129, 5.7541751861572

Terug naar overzicht